top of page
portrait-expressive-woman.jpg

Persoane cu varste peste 50 ani

ÎNGRIJIREA PIELII PESTE 50 DE ANI

 

Vârsta de 50+ de ani

Atingerea vârstei de 50 de ani poate însemna mult mai mulţi ani de viață activă și sănătoasă înaintea ta. O dietă sănătoasă, exercițiile regulate, împreună cu obiceiurile bune de îngrijire a pielii, sunt vitale pentru a menține stilul tău de viață. Pe lângă controalele regulate, este important să vizitezi chirurgul dermatologic pentru a evalua starea pielii tale și a te ajuta să menții o apariție sănătoasă.

 

Cancerul de piele

În timp ce cancerul de piele poate apărea în aproape orice etapă a vieții, incidența cancerului de piele crește odată cu atingerea vârstei de 50 de ani. Peste 1.100 de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate in fiecare an la noi in tara. 

Și doar o arsură gravă de soare pe tot parcursul vieții tale poate crește riscul de cancer de piele cu până la 50 la sută. De aceea, protecția solară este crucială - nu doar pentru a preveni ridurile și alte semne de îmbătrânire, ci mai important, pentru a ajuta la prevenirea cancerului de piele.

În mod norocos, majoritatea cancerelor de piele sunt vindecabile, în special dacă sunt recunoscute și tratate la timp.

 

 

Există trei tipuri de cancer de piele la care trebuie să fii atent: celule bazale, celule scuamoase și melanomul malign, mai periculos.

Principalele tratamente pentru cancerul de piele includ:

• Chiuretaj: Un instrument ascuțit este folosit pentru a îndepărta țesutul mălig de pe piele, adesea urmat de utilizarea unui ac electric pentru a distruge orice țesut canceros rămas.

• Exereza chirurgicală: Pielea este tăiată pentru a îndepărta creșterea, apoi închisă cu ajutorul unor fire.

• Criochirurgie: Azot lichid este aplicat direct pe piele pentru a îngheța și distruge țesutul canceros.

• Chimioterapie topică: Substanțe chimice care pot distruge creșterile precanceroase sunt aplicate pe suprafața pielii.

• Chirurgia cu laser: Energiea luminii laser poate tăia sau vaporiza țesutul canceros.

• Chirurgia micrografică Mohs: Dezvoltată de chirurgii dermatologi, această procedură este folosită în mod tipic pentru a îndepărta cancere de piele mai complicate (de exemplu, pe pleoapa sau partea nasului) sau tumori mari, invazive și recurente. Această metodă permite unui chirurg dermatolog să îndepărteze precis celulele canceroase, strat cu strat, cu ajutorul unui microscop, oferind o precizie și eficacitate superioare.

bottom of page