top of page

Cancer de piele

Tipuri de cancer de piele

Există multe tipuri diferite de cancer de piele, fiecare tip fiind distins prin tipurile de celule ale pielii care sunt afectate în primul rând.

 

Cele mai frecvente trei tipuri de cancer de piele sunt:

Carcinom bazocelular (BCC)

Cel mai frecvent cancer de piele și cel mai frecvent cancer la om, BCC afectează mai mult de 1 milion de oameni în fiecare an. BCC se dezvoltă în celulele bazale care alcătuiesc cel mai profund strat al epidermului, stratul superior al pielii. BCC poate apărea ca o umflătură strălucitoare, translucidă sau sidefată; o rană care nu se vindecă; o creștere roz, ușor ridicată; o zonă de piele iritată roșiatică; sau o leziune asemănătoare cicatricei. Se găsește cel mai frecvent pe pielea care a fost expusă cronic la soare, cum ar fi fața, urechi, scalp, piept și spate. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni deteriorarea țesutului înconjurător.

 

Carcinom cu celule scuamoase (SCC)

Acest cancer începe în celulele scuamoase, care se găsesc și în stratul superior al pielii. Peste 200.000 de cazuri sunt raportate în fiecare an. SCC poate apărea ca o zonă cu crustă sau solzoasă a pielii cu o bază roșie, inflamată, care seamănă cu o umflătură în creștere, un ulcer care nu se vindecă sau un petic cu crustă de piele. Deși apare de obicei pe zonele corpului care sunt expuse frecvent la soare, SCC se poate dezvolta oriunde, inclusiv zonele care nu primesc niciodată lumina solară. SCC necesită tratament timpuriu pentru a preveni deteriorarea caracteristicilor corpului din jur și răspândirea în alte zone ale corpului.

 

Melanomul

Acest cancer începe în melanocite, celulele care asigură culoarea pielii. Melanomul este una dintre cele mai mortale forme de cancer de piele, deoarece se poate răspândi rapid în interiorul corpului. Aproximativ un om moare de melanom la fiecare oră. Cu detectarea precoce și tratamentul adecvat, majoritatea melanoamelor se vindecă ușor cu proceduri chirurgicale minore. Odată ce melanomul părăsește pielea și se răspândește în interiorul corpului, ratele de vindecare scad dramatic.

bottom of page