top of page
2150038963.jpg

Cresteri cutanate

Cresteri cutanate

Creșterile cutanate sunt o afecțiune benignă care constă dintr-un bulgăre de țesut care iese din pielea înconjurătoare. Cele mai frecvente creșteri ale pielii sunt:

 

Alunițe:  Alunițele sunt mici urme pe piele cauzate de celulele producătoare de pigment din piele. Pot fi plate sau înălțate, netede sau aspre, iar unele conțin păr. Ele pot apărea oriunde pe corp. Cele mai multe sunt maro închis sau negru, dar unele sunt de culoarea cărnii, roșii sau galbene. Ele se pot schimba în aparență în timp. Unii se pot transforma în cancer. Alunițele benigne sunt în general mai mici decât dimensiunea unei radiere de creion.

 

Negii:  Negii sunt o creștere a pielii cauzată de virusul papiloma uman. Negii pot fi răspândiți în alte părți ale corpului sau la alte persoane prin contact. Au o creștere lentă și variază în aspect de la papule și plăci până la chisturi mari, înflorite, cu puncte negre minuscule. Negii pot crește oriunde pe corp. Negii sunt cel mai frecvent în rândul copiilor și adulților tineri. Există cinci tipuri de negi: 

 

1. Negii obișnuiți sunt aspri, au formă de cupolă și de culoare gri-maro. Apar cel mai adesea pe mâini. 

2. Negii plantari cresc pe tălpile picioarelor. Ele arată ca pete tari și groase de piele, cu pete întunecate și pot fi ascunse sub calusuri. Negii plantari pot provoca dureri atunci când mergi. 

3. Negii plati cresc pe fata, maini, brate sau picioare. În mod normal, au dimensiuni mai mici ca o gumă de creion, au vârfuri plate și pot fi roz, maro deschis sau galben deschis. 

4. Negii filiformi cresc de obicei în jurul ochilor, gurii, nasului sau zonei barbii. Au aceeași culoare cu pielea și au excrescențe care arată ca degete sau fire care ies din ele. 

5. Negii periunguali cresc sub și în jurul unghiilor de la picioare și de la mâini. Arată ca niște denivelări aspre, cu o suprafață și o margine neuniformă.

 

Papiloame:  Papiloamele sunt proiecții de piele netedă sau neregulată, de culoarea cărnii sau mai profund pigmentate, proiectate din pielea din jur, adesea conectate printr-o tulpină îngustă de pielea din jur. Apar adesea în jurul pleoapelor, gâtului, inghinelor, axilelor și sub sâni. De obicei sunt nedureroase, dar pot deveni iritați și mâncărimi.

 

Ce să faci și ce să nu faci

Da...

Consultați un medic cu privire la îndepărtarea oricăror papiloame, negi sau mai ales alunițe.

Consultați un medic dacă observați orice modificare a creșterilor pielii, inclusiv creșterea dimensiunii, schimbarea culorii, durere, sângerare, crăpare sau scurgere.

Aveți grijă când tratați verucile cu medicamente fără prescripție medicală, în special verucile genitale, care sunt cel mai bine tratate de un medic.

Păstrați pielea curată și hidratată.

Nu...

Frecați alunițe, negi sau leziuni ale pielii pentru a preveni infectarea zonei și agravarea stării.

Deveni nerăbdător. Remediile la domiciliu pot dura zile sau săptămâni să funcționeze. Din nou, în cele mai multe cazuri, cel mai bine este să consultați un medic.

Ce ar trebui sa stii

Cele mai multe creșteri ale pielii sunt benigne și inofensive. Cu toate acestea, în unele cazuri, este important să se determine dacă anumite alunițe sunt benigne sau canceroase. Unele excrescențe benigne pot indica o afecțiune sistemică, inclusiv tulburări hormonale. Majoritatea creșterilor benigne nu necesită tratament decât dacă produc simptome. Poate fi necesară o biopsie a pielii pentru a evalua leziunile care s-au schimbat sau care prezintă caracteristici de malignitate.

 

Întrebări generale de adresat înainte de procedură

Este un medic la fața locului?

Medicul este certificat în dermatologie sau în altă specialitate cu pregătire și experiență echivalente?

Mi s-a luat în considerare istoricul medical?

Mi s-a făcut o evaluare inițială pentru a determina dacă tehnica sau procedura este potrivită pentru tipul meu de piele?

Mi-a arătat doctorul fotografii înainte și după?

Întrebări de adresat medicului dermatolog 

Chestionar privind creșterea pielii

 

Care procedură este cea corectă pentru mine? (Care sunt optiunile?)

Care este costul estimat al procedurii?

Cât durează o întâlnire?

Cât de des va trebui să vin la tratament?

Care sunt efectele secundare comune sau complicațiile asociate procedurii?

Cum mă pot pregăti pentru tratament/procedură?

Doare tratamentul?

Care sunt opțiunile mele de gestionare a durerii și anestezie?

Cât de lung este timpul de recuperare asociat procedurii mele?

Aveți imagini înainte și după pacient care să mă ajute să mă pregătesc pentru ceea ce să mă aștept?

Mă va ghida cineva prin întreg procesul înainte de a intra la tratament?

Care sunt riscurile?

La ce ar trebui să mă aștept după efectuarea procedurii? (adică, efecte pe termen scurt și pe termen lung; restricții de activitate; perioada de recuperare așteptată)

bottom of page