top of page

Melasma

Melasma

Mulți pacienți pot începe să observe prezența unor pete bronzate de la maro până la gri, distribuite simetric pe obraji, buza superioară și frunte, care se agravează cu expunerea la soare. Această afecțiune se numește melasmă și apare cel mai frecvent la femei, dar bărbații pot fi afectați în 5-10% din cazuri. Mulți pacienți au, de asemenea, membri ai familiei cu antecedente de melasmă.

 

Ce să faci și ce să nu faci

Da...

Evitați expunerea excesivă la soare.

Purtați o pălărie, ochelari de soare și căutați umbră când sunteți afară.

Purtați cremă de protecție solară zilnic cu un SPF mai mare de 45 și amintiți-vă să aplicați din nou. 

Nu...

Uitați de protecție solară. O zi de protecție solară ratată poate provoca întunecarea melasmei.

Frecați agresiv pielea.

Ce ar trebui sa stii

Melasma apare atunci când celulele pielii producătoare de pigment, numite melanocite, încep să producă prea mult pigment. Acest lucru duce la dezvoltarea unor pete mari bronzate până la maro pe piele. Poate apărea pe obraji, oasele pomeților, bărbie, nas, frunte, deasupra sprâncenelor și/sau pe buza superioară. Ocazional, la pacienții cu expunere semnificativă la UV, melasma va apărea pe antebrațe și pe gât. Melasma apare pe toate nuanțele pielii, dar este mai frecventă la pacienții cu tonuri de piele mai închise. Melasma poate fi mai frecventă în unele familii.

 

Expunerea la soare și cantitățile crescute de hormoni feminini pot agrava melasma. Căldura, uscarea severă a pielii, unele produse cosmetice și inflamația sunt alți factori precipitanți.

 

Melasma durează zeci de ani, așa că pacienții vor avea nevoie de un plan de tratament care durează toată viața. Tratamentul începe adesea cu un regim de îngrijire a pielii compus dintr-o cremă de protecție solară zilnică, creme hidratante și produse de strălucire pentru îngrijirea pielii. Unii dintre cei mai obișnuiți agenți de strălucire a pielii includ hidrochinona, vitamina C, acidul azelaic, tretinoina și acidul kojic.

 

Pentru pacienții care nu văd îmbunătățirea melasmei lor doar cu un regim de îngrijire a pielii, pot fi adăugate proceduri. Acestea includ  peelinguri chimice superficiale ,  microdermabraziune  și/sau  lasere . Laserele trebuie utilizate cu grijă la pacienții cu tonuri de piele mai închise de către un chirurg laser cu experiență.

 

Melasma este o afecțiune delicată și pacienții au adesea erupții pe tot parcursul vieții. Medicul dumneavoastră ARDV va fi acolo pentru a avea grijă de dumneavoastră și de pielea dumneavoastră de-a lungul vieții.

 

De ce tratați melasma?

Motivele fizice, emoționale și sociale pentru tratarea melasmei includ:

Aspect îmbunătățit.

Stima de sine sporită.

Promovarea sănătății mai bune a pielii.

Întrebări generale de adresat înainte de procedură

Este un medic la fața locului?

Medicul este certificat în dermatologie sau în altă specialitate cu pregătire și experiență echivalente în tratarea melasmei?

Mi s-a luat în considerare istoricul medical?

Mi s-a făcut o evaluare inițială pentru a determina dacă tehnica sau procedura este potrivită pentru tipul meu de piele?

Mi-a arătat doctorul fotografii înainte și după?

Întrebări de adresat medicului dermatolog 

Care procedură de melasmă este cea corectă pentru mine? (Care sunt optiunile?)

Care este costul estimat al procedurii?

Cât durează o întâlnire?

Cât de des va trebui să primesc tratament pentru a-mi îmbunătăți și/sau curăța melasma?

Cât de îndepartate sunt tratamentele?

Care sunt efectele secundare comune sau complicațiile asociate procedurii?

Cum mă pot pregăti pentru tratament/procedură?

Doare tratamentul?

Cât de lung este timpul de recuperare asociat procedurii mele?

Aveți imagini înainte și după pacient care să mă ajute să mă pregătesc pentru ceea ce să mă aștept?

Mă va ghida cineva prin procesul înainte de a intra la tratament?

Care sunt riscurile?

La ce ar trebui să mă aștept după efectuarea procedurii? (adică, efecte pe termen scurt și pe termen lung; restricții de activitate; perioada de recuperare așteptată)

bottom of page