top of page
young-woman-with-big-mole-chest.jpg

Mituri cancer de piele

MITURI DESPRE CANCERUL DE PIELE

1. Nu am risc să dezvolt cancer de piele deoarece rutina mea nu include activități în aer liber.

Fals. Dermatologii constată că expunerea scurtă la soare pe tot parcursul anului poate duce la daune semnificative pentru persoanele cu ten deschis. Aceste momente scurte pot include conducerea cu plafonul deschis sau plimbările în centre comerciale în aer liber în orele de vârf ale soarelui - între 10 dimineața și 4 după-amiaza - expunându-ți pielea la razele UV dăunătoare. Aceste expuneri cotidiene cumulative sunt asociate cu cancerul cu celule scuamoase. Deși nu la fel de periculos ca melanomul, se crede că cancerul cu celule scuamoase provoacă până la 20% dintre decesele prin cancer de piele. Limitarea expunerii la soare este o măsură importantă de luat, deoarece atât razele UV directe, cât și cele indirecte dăunează pielii și pot duce la cancer de piele. Folosirea foliilor pentru ferestre oferă protecție prin limitarea razelor UV dăunătoare, fie acasă, la locul de muncă sau în timpul călătoriilor.

2. Un pat de bronzare este mai sigur decât razele UV de la soare.

Fals. Expunerea la lumina ultravioletă din patul de bronzare poate afecta pielea în moduri variate, inclusiv apariția ridurilor, a petelor solare sau a pistruiilor. Și pentru unul din cinci români, această expunere poate duce la cancer de piele. Utilizarea paturilor de bronzare și a lampilor solare este periculoasă, deoarece radiația UV pe care o emit poate deteriora pielea. Dermatologii recomandă cu insistență să nu folosești paturi de bronzare și lampi solare. Există dovezi tot mai multe că acestea pot crește riscul de melanom.

 

Dacă îți dorești un aspect bronzat, ia în considerare produsele pentru bronzare fără soare.

3. Persoanele care se bronzează ușor și rareori se ard, nu vor face cancer.

Fals. Nu există așa ceva ca o bronzare sănătoasă. Orice schimbare a culorii naturale a pielii tale este un semn de deteriorare a pielii. Dovezile sugerează că bronzarea crește semnificativ riscul de cancer de piele. Creșterea pigmentului pielii numit melanină, care determină pielea să se bronzeze, este un semn de deteriorare. Odată ce pielea este expusă la radiații UV, crește producția de melanină în încercarea de a-și proteja pielea de daunele ulterioare. Creșterea melaninei poate determina schimbarea tonului pielii în următoarele 48 de ore.

 

De fiecare dată când culoarea pielii tale se schimbă după expunerea la soare, crește riscul de a dezvolta afecțiuni legate de soare. Razele soarelui, numite raze ultraviolete A și B (UVA și UVB), deteriorează pielea. Acest lucru duce la apariția ridurilor, cancerului de piele și altor probleme ale pielii. În timp, expunerea frecventă la soare, chiar dacă nu te arzi, poate duce la cancer de piele.

4. Persoanele cu pielea închisă la culoare nu sunt expuse la riscul de daune solare și cancer de piele.

Fals. Chiar dacă persoanele natural cu pielea închisă au un risc mult mai mic de cancer de piele decât cele cu ten deschis, aceasta nu îi face imune la cancerul de piele. Persoanele cu pielea închisă ar trebui totuși să ia măsuri pentru a-și proteja pielea și ochii de expunerea excesivă la soare, deoarece pot dezvolta totuși tumori maligne și suferi toate formele de daune UV.

 

În plus, cazurile de cancer de piele la persoanele cu pielea închisă sunt adesea detectate doar în stadii ulterioare, când este mai periculos.

5. Dacă ai un aluniță ciudată sau suspectă, medicul tău o poate tăia întotdeauna înainte să devină canceroasă.

Fals. Uneori, ceea ce oamenii percep ca o leziune enervantă care nu trece sau o aluniță care și-a schimbat dimensiunea sau culoarea este de fapt ceva mai serios și posibil o formă incipientă de cancer de piele. Deoarece doar un medic poate determina dacă o zonă a pielii este canceroasă, este necesar să programăm o vizită la un chirurg dermatolog dacă sunt descoperite alunițe anormale.

 

Este necesară o examinare anuală pentru cancerul de piele pentru a identifica cancerul în stadiile sale incipiente. Rata de supraviețuire pe cinci ani pentru persoanele ale căror melanom este depistat și tratat înainte de a se răspândi este aproape 100%. 

6. Nu este nevoie să folosești cremă de protecție solară într-o zi înnorată.

Fals. Este un mit des întâlnit că nu te poți arde la soare într-o zi înnorată; acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Chiar și sub nori, este posibil ca soarele să îți afecteze pielea și ochii și să cauzeze daune pe termen lung.

 

Este important să te protejezi cu cremă de protecție solară, chiar și în vremea înnorată.

7. Atâta timp cât aplici zilnic crema de protecție solară, nu contează ce faci sau cât de mult aplici.

Fals. Nivelul de protecție oferit de crema ta de protecție solară poate fi mai mic decât nivelul indicat dacă:

Nu aplici suficientă cremă de protecție solară.

O aplici în mod incorect.

Nu o reaplici la fiecare două ore.

Când participi la activități moderate în aer liber, cum ar fi joggingul sau ești afară într-o zi foarte caldă, căldura generată de activitatea ta și mediul înconjurător poate crește sensibilitatea pielii. Deoarece protecția oferită de cremă de protecție solară începe să se reducă după o expunere îndelungată la soare, și cremă de protecție solară se șterge în timpul activității normale, trebuie reaplicată cel puțin la fiecare două ore.

 

Daunele UV se acumulează pe parcursul vieții tale. Utilizarea cremei de protecție solară poate reduce acumularea de daune cronice cauzate de UV, care este asociată cu cancerul de piele non-melanom și îmbătrânirea. Cremele de protecție solară de astăzi sunt disponibile în diferite tipuri (de exemplu, loțiune, spray, pudră) și formulări, îmbunătățind semnificativ față de substanța groasă și unsuroasă pe care o poți aminti. Este mai ușor ca niciodată să oferi protecție suplimentară pentru tine și familia ta.

8. Adolescenții și tinerii nu trebuie să își facă griji despre cancerul de piele. Afectează doar adulții mai în vârstă.

Fals. Melanomul este cea mai comună formă de cancer la tinerii adulți, cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. De asemenea, crește mai rapid la femei cu vârste între 15 și 29 de ani decât la bărbații din aceeași grupă de vârstă.

 

Ar trebui să îți verifici pielea lunar și să fii atent la schimbările în numărul, dimensiunea, forma sau culoarea petelor de pe pielea ta sau la răni care nu se vindecă. Acordă o atenție deosebită alunițelor - în special celor care s-au schimbat recent, sângerează sau mănâncă.

9. Doar radiațiile UVB pot cauza daune pielii.

Fals. Atât UVA, cât și UVB cauzează arsuri solare și deteriorează pielea, putând duce la cancer de piele. Caută o cremă de protecție solară care oferă protecție împotriva ambelor, numită "spectru larg".

10. Să schiezi, să faci snowboard și să fii mult timp afară, dar nu trebuie să folosești cremă de protecție solară pentru că este iarnă.

Fals. Desigur, este adevărat că intensitatea soarelui este mai mică în timpul iernii, însă zăpada reflectă razele dăunătoare ale soarelui, ceea ce poate crește șansele de a te arde sau a îți deteriora pielea.

bottom of page