Mituri cancer de piele
MITURI DESPRE CANCERUL DE PIELE
​
1. Nu am risc să dezvolt cancer de piele deoarece rutina mea nu include activități în aer liber.
Fals. Dermatologii constată că expunerea scurtă la soare pe tot parcursul anului poate duce la daune semnificative pentru persoanele cu ten deschis. Aceste momente scurte pot include conducerea cu plafonul deschis sau plimbările în centre comerciale în aer liber în orele de vârf ale soarelui - între 10 dimineaÈ›a È™i 4 după-amiaza - expunându-È›i pielea la razele UV dăunătoare. Aceste expuneri cotidiene cumulative sunt asociate cu cancerul cu celule scuamoase. DeÈ™i nu la fel de periculos ca melanomul, se crede că cancerul cu celule scuamoase provoacă până la 20% dintre decesele prin cancer de piele. Limitarea expunerii la soare este o măsură importantă de luat, deoarece atât razele UV directe, cât È™i cele indirecte dăunează pielii È™i pot duce la cancer de piele. Folosirea foliilor pentru ferestre oferă protecÈ›ie prin limitarea razelor UV dăunătoare, fie acasă, la locul de muncă sau în timpul călătoriilor.
​
2. Un pat de bronzare este mai sigur decât razele UV de la soare.
Fals. Expunerea la lumina ultravioletă din patul de bronzare poate afecta pielea în moduri variate, inclusiv apariÈ›ia ridurilor, a petelor solare sau a pistruiilor. Și pentru unul din cinci români, această expunere poate duce la cancer de piele. Utilizarea paturilor de bronzare È™i a lampilor solare este periculoasă, deoarece radiaÈ›ia UV pe care o emit poate deteriora pielea. Dermatologii recomandă cu insistență să nu foloseÈ™ti paturi de bronzare È™i lampi solare. Există dovezi tot mai multe că acestea pot creÈ™te riscul de melanom.
Dacă îÈ›i doreÈ™ti un aspect bronzat, ia în considerare produsele pentru bronzare fără soare.
​
3. Persoanele care se bronzează ușor și rareori se ard, nu vor face cancer.
Fals. Nu există aÈ™a ceva ca o bronzare sănătoasă. Orice schimbare a culorii naturale a pielii tale este un semn de deteriorare a pielii. Dovezile sugerează că bronzarea creÈ™te semnificativ riscul de cancer de piele. CreÈ™terea pigmentului pielii numit melanină, care determină pielea să se bronzeze, este un semn de deteriorare. Odată ce pielea este expusă la radiaÈ›ii UV, creÈ™te producÈ›ia de melanină în încercarea de a-È™i proteja pielea de daunele ulterioare. CreÈ™terea melaninei poate determina schimbarea tonului pielii în următoarele 48 de ore.
De fiecare dată când culoarea pielii tale se schimbă după expunerea la soare, creÈ™te riscul de a dezvolta afecÈ›iuni legate de soare. Razele soarelui, numite raze ultraviolete A È™i B (UVA È™i UVB), deteriorează pielea. Acest lucru duce la apariÈ›ia ridurilor, cancerului de piele È™i altor probleme ale pielii. În timp, expunerea frecventă la soare, chiar dacă nu te arzi, poate duce la cancer de piele.
​
4. Persoanele cu pielea închisă la culoare nu sunt expuse la riscul de daune solare È™i cancer de piele.
Fals. Chiar dacă persoanele natural cu pielea închisă au un risc mult mai mic de cancer de piele decât cele cu ten deschis, aceasta nu îi face imune la cancerul de piele. Persoanele cu pielea închisă ar trebui totuÈ™i să ia măsuri pentru a-È™i proteja pielea È™i ochii de expunerea excesivă la soare, deoarece pot dezvolta totuÈ™i tumori maligne È™i suferi toate formele de daune UV.
În plus, cazurile de cancer de piele la persoanele cu pielea închisă sunt adesea detectate doar în stadii ulterioare, când este mai periculos.
​
5. Dacă ai un aluniță ciudată sau suspectă, medicul tău o poate tăia întotdeauna înainte să devină canceroasă.
Fals. Uneori, ceea ce oamenii percep ca o leziune enervantă care nu trece sau o aluniță care și-a schimbat dimensiunea sau culoarea este de fapt ceva mai serios și posibil o formă incipientă de cancer de piele. Deoarece doar un medic poate determina dacă o zonă a pielii este canceroasă, este necesar să programăm o vizită la un chirurg dermatolog dacă sunt descoperite alunițe anormale.
Este necesară o examinare anuală pentru cancerul de piele pentru a identifica cancerul în stadiile sale incipiente. Rata de supravieÈ›uire pe cinci ani pentru persoanele ale căror melanom este depistat È™i tratat înainte de a se răspândi este aproape 100%.
​
6. Nu este nevoie să foloseÈ™ti cremă de protecÈ›ie solară într-o zi înnorată.
Fals. Este un mit des întâlnit că nu te poÈ›i arde la soare într-o zi înnorată; acest lucru pur È™i simplu nu este adevărat. Chiar È™i sub nori, este posibil ca soarele să îÈ›i afecteze pielea È™i ochii È™i să cauzeze daune pe termen lung.
Este important să te protejezi cu cremă de protecÈ›ie solară, chiar È™i în vremea înnorată.
​
7. Atâta timp cât aplici zilnic crema de protecÈ›ie solară, nu contează ce faci sau cât de mult aplici.
Fals. Nivelul de protecÈ›ie oferit de crema ta de protecÈ›ie solară poate fi mai mic decât nivelul indicat dacă:
Nu aplici suficientă cremă de protecție solară.
O aplici în mod incorect.
Nu o reaplici la fiecare două ore.
Când participi la activități moderate în aer liber, cum ar fi joggingul sau eÈ™ti afară într-o zi foarte caldă, căldura generată de activitatea ta È™i mediul înconjurător poate creÈ™te sensibilitatea pielii. Deoarece protecÈ›ia oferită de cremă de protecÈ›ie solară începe să se reducă după o expunere îndelungată la soare, È™i cremă de protecÈ›ie solară se È™terge în timpul activității normale, trebuie reaplicată cel puÈ›in la fiecare două ore.
Daunele UV se acumulează pe parcursul vieÈ›ii tale. Utilizarea cremei de protecÈ›ie solară poate reduce acumularea de daune cronice cauzate de UV, care este asociată cu cancerul de piele non-melanom È™i îmbătrânirea. Cremele de protecÈ›ie solară de astăzi sunt disponibile în diferite tipuri (de exemplu, loÈ›iune, spray, pudră) È™i formulări, îmbunătățind semnificativ față de substanÈ›a groasă È™i unsuroasă pe care o poÈ›i aminti. Este mai uÈ™or ca niciodată să oferi protecÈ›ie suplimentară pentru tine È™i familia ta.
​
8. AdolescenÈ›ii È™i tinerii nu trebuie să îÈ™i facă griji despre cancerul de piele. Afectează doar adulÈ›ii mai în vârstă.
Fals. Melanomul este cea mai comună formă de cancer la tinerii adulÈ›i, cu vârste cuprinse între 25 È™i 29 de ani. De asemenea, creÈ™te mai rapid la femei cu vârste între 15 È™i 29 de ani decât la bărbaÈ›ii din aceeaÈ™i grupă de vârstă.
Ar trebui să îÈ›i verifici pielea lunar È™i să fii atent la schimbările în numărul, dimensiunea, forma sau culoarea petelor de pe pielea ta sau la răni care nu se vindecă. Acordă o atenÈ›ie deosebită aluniÈ›elor - în special celor care s-au schimbat recent, sângerează sau mănâncă.
​
9. Doar radiațiile UVB pot cauza daune pielii.
Fals. Atât UVA, cât È™i UVB cauzează arsuri solare È™i deteriorează pielea, putând duce la cancer de piele. Caută o cremă de protecÈ›ie solară care oferă protecÈ›ie împotriva ambelor, numită "spectru larg".
​
10. Să schiezi, să faci snowboard și să fii mult timp afară, dar nu trebuie să folosești cremă de protecție solară pentru că este iarnă.
Fals. Desigur, este adevărat că intensitatea soarelui este mai mică în timpul iernii, însă zăpada reflectă razele dăunătoare ale soarelui, ceea ce poate creÈ™te È™ansele de a te arde sau a îÈ›i deteriora pielea.