top of page

Semne de nastere

Semne de nastere

Mulți oameni se nasc cu semne de naștere. Pentru alții, ele apar în primele câteva săptămâni de viață. Semnele de naștere pot fi maro, cafeniu, albastru, roz sau roșu. Semnele de naștere vasculare sunt formate din vase de sânge grupate în piele. Ele pot fi plate sau în relief, decolorări roz, roșii sau albăstrui. Semnele de naștere pigmentate sunt pete plate, maro deschis pe piele, care pot apărea oriunde pe corp. Cauza exactă a semnelor de naștere este necunoscută.

 

Ce ar trebui sa stii

Există mai multe tipuri de semne de naștere. Cele mai frecvente sunt:

 

Pete maculare:  Aceste semne slabe, roșii, sunt uneori numite „sărutări de înger” atunci când se găsesc pe sprâncene și pleoape și „mușcături de barză” când se găsesc pe ceafa. Ele pot apărea și pe vârful nasului, pe buza superioară și pe alte părți ale corpului. Sunt roz și plate. Aceste semne de naștere sunt inofensive și nu necesită tratament.

Hemangioame:  Aceste semne de naștere apar în general în primul an de viață și pot crește foarte rapid timp de aproximativ un an. Majoritatea nu devin niciodată mai mari de cinci sau șapte cm în diametru, dar unele pot fi mai mari. După primul an, majoritatea se opresc din creștere, se albesc și se micșorează încet. Jumătate din toate hemangioamele sunt plate până la vârsta de 5 ani; nouă din 10 sunt plate până la vârsta de 9 ani. Multe dispar complet; altele lasă o urmă slabă. Există două tipuri principale de hemangioame:

Hemangiom tip căpșună:  Aceste semne de naștere sunt ușor ridicate și roșu aprins, deoarece vasele de sânge anormale sunt foarte aproape de suprafața pielii.

Hemangiom cavernos:  Aceste semne au o culoare albastră, deoarece vasele anormale sunt mai adânci sub piele. Hemangioamele sunt mai frecvente la femei și la copiii prematuri. Ele pot fi oriunde pe față sau pe corp.

Pete de “vin de porto”:  Numite uneori nevusflammeus sau hemangiom capilar, aceste semne neobișnuite apar la naștere. Sunt plate, roz, roșii sau violet, întâlnite cel mai adesea pe față, gât, brațe sau picioare. Pot avea orice dimensiune. Ele cresc doar pe măsură ce copilul crește. În timp, acestea pot deveni groase și pot dezvolta mici denivelări sau creste. Petele de vin de porto nu dispar de la sine și durează toată viața.

Pete “cafe-au-lait”:  Petele cafe-au-lait sunt pete plate și maro deschis care pot apărea oriunde pe corp. Deși de obicei nu necesită tratament, petele trebuie verificate la naștere pentru a determina dacă sunt rezultatul bolii genetice neurofibromatoză.

Alunițe:  Alunițele sunt cel mai frecvent tip de semne de naștere pigmentate. Pot fi plate sau înălțate, de orice dimensiune și de orice culoare.

Pete mongole:  Petele mongole sunt pete albăstrui, asemănătoare vânătăilor, situate de obicei în jurul spatelui, feselor și picioarelor superioare. Nu necesită tratament și dispar de obicei odată cu vârsta.

Ce să faci și ce să nu faci

Cele mai multe semne de naștere, cum ar fi alunițele, ar trebui verificate ocazional de un medic pe măsură ce o persoană îmbătrânește pentru a determina dacă semnul este încă inofensiv. O persoană ar trebui, de asemenea, să viziteze un medic dacă orice semn de naștere suferă sângerări inexplicabile, supură, mâncărime, creștere rapidă sau schimbare dramatică de culoare.

 

Da...

Verificați semnele de naștere ale copilului la naștere de către un medic pentru a determina dacă sunt inofensive sau sunt un simptom al unei probleme. Verificați ocazional semnele de naștere de către un medic pentru a determina dacă sunt încă inofensive. Consultați un medic dacă vreun semn de naștere suferă sângerări inexplicabile, scurgeri, mâncărime, creștere rapidă sau schimbare dramatică a culorii. 

 

Nu...

Permiteți expunerea excesivă la soare. Pigmentația mai închisă absoarbe mai multă lumină solară, făcând semnele de naștere mai susceptibile de a deveni canceroase.

De ce tratați semnele de naștere?

Semnele de naștere – în special petele de “vin de porto” de pe față – pot crea poveri emoționale, sociale și economice.

Uneori, un semn de naștere care crește sau se micșorează rapid poate forma o rană deschisă sau un ulcer. Aceste răni pot fi dureroase și se pot infecta. Este foarte important să vezi un dermatolog și să păstrezi această durere curată și acoperită cu unguent antibiotic și un pansament.

Semnele de naștere situate în apropierea orificiilor corporale pot cauza probleme speciale și trebuie monitorizate îndeaproape de un dermatolog.

 

Întrebări generale de adresat înainte de procedură

Este un medic la fața locului?

Medicul este certificat în dermatologie sau în altă specialitate cu pregătire și experiență echivalente?

Mi s-a luat istoricul medical?

Mi s-a făcut o evaluare inițială pentru a determina dacă tehnica sau procedura este potrivită pentru tipul meu de piele?

Mi-a arătat doctorul fotografii înainte și după?

 

Întrebări de adresat medicului dermatolog

Chestionarul semnelor de naștere

Care procedura de semn de naștere este cea corectă pentru mine? (Care sunt optiunile?)

Care este costul estimat al procedurii?

Cât durează o întâlnire?

Cât de des va trebui să primesc tratament pentru a-mi elimina semnele din naștere?

Cât de îndepărtate sunt tratamentele?

Care sunt efectele secundare comune sau complicațiile asociate procedurii?

Cum mă pot pregăti pentru tratament/procedură?

Doare tratamentul?

Care sunt opțiunile mele de gestionare a durerii și anestezie?

Cât de lungă este timpul de recuperare asociat procedurii mele?

Aveți imagini înainte și după pacient care să mă ajute să mă pregătesc pentru ceea ce să mă aștept?

Mă va ghida cineva prin procesul înainte de a intra la tratament?

Care sunt riscurile?

La ce ar trebui să mă aștept după efectuarea procedurii? (adică, efecte pe termen scurt și pe termen lung; restricții de activitate; perioada de recuperare așteptată)

bottom of page