top of page
2148974279.jpg

Vene paianjen

Vene paianjen

Venele tip panza de păianjen se formează prin dilatarea unui grup mic de vase de sânge situate aproape de suprafața pielii. Deși pot apărea oriunde pe corp, venele păianjen se găsesc cel mai frecvent pe față și pe picioare. De obicei, nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, dar pot produce o durere surdă la nivelul picioarelor după o stare prelungită în picioare și pot indica o boală venoasă mai severă.

 

Cauzele venelor de păianjen

Cauza exactă a venelor păianjen este necunoscută, deși se crede că ereditatea, sarcina, trauma, îmbătrânirea, daunele solare și influențele hormonale sunt factorii principali care contribuie la afecțiune. Mai mult de 40% dintre femei au o formă de afecțiune a venelor varicoase, inclusiv venele păianjen, cu o incidență tot mai mare a bolilor venoase pe măsură ce îmbătrânește, astfel încât până la 80% dintre femei au o formă de boală venoasă până la vârsta de 80 de ani. Puțin mai multe femei decât bărbați au varice și vene de păianjen.

 

Ce să faci și ce să nu faci

Da...

Ascultă-ți corpul . Atât venele păianjen, cât și venele varicoase tind să fie o preocupare cosmetică; cu toate acestea, ele pot duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi oboseală, crampe nocturne, umflarea picioarelor sau mâncărime în jurul anumitor vene. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, trebuie contactat un dermatolog AMDC pentru asistență suplimentară.

Păstrați-vă activ. Activitățile precum mersul pe jos, ciclismul și înotul ajută la menținerea circulației sângelui în picioare și vor reduce presiunea și acumularea de sânge.

Menține o greutate sănătoasă. Reducerea greutății corporale va elimina excesul de presiune asupra picioarelor care face ca venele să iasă la suprafață.

Purtați ciorapi compresivi. Furtunul de sprijin gradat montat corespunzător asigură distribuirea corectă a presiunii pe picioare, astfel încât sângele să fie direcționat către inimă. Aveți grijă, totuși, să nu restricționați circulația sângelui.

Nu...

Stați asezați sau în picioare pentru perioade lungi de timp. A fi într-o singură poziție pentru o perioadă lungă de timp poate pune presiune asupra venelor. Schimbați pozițiile la fiecare 30 de minute pentru a crește fluxul sanguin. Flexează mușchii gambei frecvent pentru a menține circulația în timp ce stai la birou sau în timpul călătoriilor lungi cu mașina sau cu avionul. Să presupunem că toate tratamentele vor funcționa. Discutați cu un dermatolog AMDC despre o varietate de opțiuni de tratament disponibile, cum ar fi lasere sau injecții. În funcție de severitatea afectarii venelor, experții pot determina cea mai bună opțiune de tratament pentru tine.

Supuneți picioarele la căldură excesivă. Căldura asociată cu băile lungi fierbinți și căzile cu hidromasaj vor crește de fapt umflarea venelor și vor duce la acumularea de sânge.

Vă îndrăgostiți de reclame false . Deși tentante, astfel de tratamente pot să nu fie legitime. Cel mai bine este să consultați un dermatolog AMDC pentru a explora opțiunile de tratament.

Purtați haine excesiv de restrictive. Îmbrăcămintea din jurul unor anumite părți ale corpului - inclusiv talia, picioarele și zona inghinală - poate restricționa circulația și poate duce la vene păianjen și vene varicoase.

Întrebări generale de adresat înainte de procedură

Este un medic la fața locului?

Medicul este certificat în dermatologie sau altă specialitate cu pregătire și experiență echivalente?

Mi s-a luat în considerare istoricul medical?

Mi s-a făcut o evaluare inițială pentru a determina dacă tehnica sau procedura este potrivită pentru tipul meu de piele?

Mi-a arătat doctorul fotografii înainte și după?

Întrebări de adresat medicului dermatolog 

Chestionar pentru vene de păianjen

Care procedură a venelor păianjen este cea corectă pentru mine? (Care sunt optiunile?)

Care este costul estimat al procedurii?

Cât durează o întâlnire?

Cât de des va trebui să primesc tratament pentru a-mi trata venele?

Cât de îndepartate sunt tratamentele?

Care sunt efectele secundare comune sau complicațiile asociate procedurii?

Cum mă pot pregăti pentru tratament/procedură?

Doare tratamentul?

Care sunt opțiunile mele de gestionare a durerii și anestezie?

Aveți imagini înainte și după pacient care să mă ajute să mă pregătesc pentru ceea ce să mă aștept?

Mă va ghida cineva prin procesul înainte de a intra la tratament?

Care sunt riscurile?

La ce ar trebui să mă aștept după efectuarea procedurii? (adică efecte pe termen scurt și pe termen lung; restricții de activitate; perioada de recuperare așteptată)

bottom of page