top of page
2148605991.jpg

Vene varicoase

Varice

Venele varicoase sunt vase de sânge anormal de umflate sau mărite cauzate de o slăbire a peretelui venei. Ele apar în principal la nivelul picioarelor, dar pot apărea și la brațe și în alte părți ale corpului.

 

Ele pot fi dăunătoare sănătății pacientului deoarece pot fi asociate cu dezvoltarea uneia sau mai multor dintre următoarele afecțiuni:

Flebită sau o venă inflamată, sensibilă

Tromboză sau cheag în venă

Ulcere de stază venoasă și/sau răni deschise cauzate de oxigen inadecvat în țesut și retenție de lichide

Ce ar trebui să știi despre vene varicoase

Cauza exactă a venelor varicoase este necunoscută, deși se crede că ereditatea, sarcina și influențele hormonale sunt factorii principali care contribuie la formarea acestora. Mai mult de 40% dintre femei au o formă de afecțiune varicoasă. Incidența bolilor venoase crește pe măsură ce se îmbătrânește; aproximativ 80 la sută dintre femei prezintă o formă de afecțiune până la vârsta de 80 de ani. Ușor mai multe femei decât bărbați au vene varicoase.

 

Ce să faci și ce să nu faci 

Da...

Ascultă-ți corpul.  Atât varicele, cât și venele păianjen tind să fie o preocupare cosmetică; cu toate acestea, ele pot duce și la complicații grave de sănătate, cum ar fi oboseală, crampe nocturne, umflarea picioarelor sau mâncărime în jurul anumitor vene, flebită, cheaguri de sânge sau ulcerații ale picioarelor. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, trebuie contactat un dermatolog AMDC pentru asistență suplimentară. 

Păstrați-vă activ.  Activități precum mersul pe jos, ciclismul și înotul ajută la menținerea circulației sângelui în picioare și vor reduce presiunea și acumularea de sânge.

Menține o greutate sănătoasă.  Reducerea greutății corporale va elimina excesul de presiune asupra picioarelor care provoacă apariția venelor.

Purtați ciorapi cu compresie gradată. Ciorapii cu compresie gradată montați corespunzător asigură distribuirea uniformă a presiunii pe picioare. Aveți grijă, totuși, să nu restricționați circulația sângelui.

Nu...

Stați așezați sau în picioare pentru perioade lungi de timp.  A fi într-o singură poziție pentru o perioadă lungă de timp poate pune presiune asupra venelor. Schimbați pozițiile la fiecare 30 de minute pentru a crește fluxul sanguin. Flexează mușchii gambei frecvent pentru a menține circulația în timp ce stai la birou sau în timpul călătoriilor lungi cu mașina sau cu avionul.

Să presupunem că toate tratamentele vor funcționa.  Discutați cu un dermatolog AMDC despre o varietate de opțiuni de tratament disponibile, cum ar fi lasere sau injecții. În funcție de severitatea afectarii venelor, experții pot determina cea mai bună opțiune de tratament pentru tine.

Supuneți picioarele la căldură excesivă.  Căldura asociată cu băile lungi fierbinți și căzile cu hidromasaj va crește de fapt umflarea venelor și va duce la acumularea de sânge.

Îndrăgostiți de reclame false.  Deși tentante, astfel de tratamente pot să nu fie legitime. Cel mai bine este să consultați un chirurg dermatologic pentru a explora opțiunile de tratament.

Purtați haine excesiv de restrictive.  Îmbrăcămintea din jurul anumitor părți ale corpului – inclusiv talia, picioarele și zona inghinală – poate restricționa circulația și poate duce la păianjen și vene varicoase.

 

Întrebări generale de adresat înainte de procedură

Este un medic la fața locului?

Medicul este certificat în dermatologie sau în altă specialitate cu pregătire și experiență echivalente?

Mi s-a luat în considerare istoricul medical?

Mi s-a făcut o evaluare inițială pentru a determina dacă tehnica sau procedura este potrivită pentru tipul meu de piele?

Mi-a arătat doctorul fotografii înainte și după?

Întrebări de adresat medicului dermatolog 

Chestionar pentru vene varicoase

Care procedură de varice este cea corectă pentru mine? (Care sunt optiunile?)

Care este costul estimat al procedurii?

Cât durează o întâlnire?

Cât de des va trebui să primesc tratament pentru vene varicoase?

Cât de în departate sunt tratamentele?

Care sunt efectele secundare comune sau complicațiile asociate procedurii?

Cum mă pot pregăti pentru tratament/procedură?

Doare tratamentul?

Care sunt opțiunile mele de gestionare a durerii și anestezie?

Cât de lung este timpul de recuperare asociat procedurii mele?

Aveți imagini înainte și după pacient care să mă ajute să mă pregătesc pentru ceea ce să mă aștept?

Mă va ghida cineva prin procesul înainte de a intra la tratament?

Care sunt riscurile?

La ce ar trebui să mă aștept după efectuarea procedurii? (adică, efecte pe termen scurt și pe termen lung; restricții de activitate; perioada de recuperare așteptată)

bottom of page